Oleotest

monitoring hygieny

Test stavu oleje na smažení

Jednoduché stanovení celkového obsahu polárních látek (TPM) v olejích na smažení a fritování. Test je určen k použití s běžnými potravinářskými oleji – kokosovým olejem, rýžovým olejem a všemi oleji ze semen (slunečnicový, řepkový, kukuřičný, podzemnicový atd.). Test nelze použít na olivový olej.

Snadným způsobem, bez speciálního vybavení, ověřte Váš olej, zda ještě stále vyhovuje zdravotním požadavkům a nepřekračuje povolený celkový obsah polárních sloučenin (TPM). Jednoduše nalijte olej do testu, protřepejte a po 2 minutách porovnejte výslednou barvu s barevnou stupnicí. Jestliže barva testu odpovídá stupni 5, došlo k překročení hygienického limitu a olej není vhodný na další smažení.

Během smažení je olej po dlouhou dobu vystaven kontaktu se vzdušným kyslíkem a vlhkostí za vysokých teplot (přes 160°C). Za těchto podmínek dochází v oleji k řadě chemických reakcí, při kterých vznikají sloučeniny nebezpečné pro zdraví člověka. Mohou způsobovat velmi závažné zdravotní problémy (např. rakovinu). V rámci Evropy jsou postupně zaváděny hygienické limity a povinnost sledování stavu olejů během použití. Oleotest nabízí jednoduchý způsob, jak tuto kontrolu provádět.

Výhody

  • Snadné a rychlé použití bez speciálního vybavení
  • Ekonomické použití: žádný drahý přístroj, rozpouštědla ani jiné chemikálie
  • Rychlý výsledek: za 2 minuty
  • Úspora práce: žádná komplikovaná příprava testu ani mytí
  • Úspora času: není nutná filtrace oleje
  • Test se vejde do kapsy a nevyžaduje zvláštní skladování
  • Výsledná barva z testu nezmizí – lze prezentovat i později
  • Rozsah stupnice od <5% do >24% polárních sloučenin (TPM)
  • Úspěšná validace v porovnání s oficiální chromatografickou metodou

 

Stáhněte si prospekt: Oleotest (PDF, 600 kB)

 

Oleotest – Instructions for use (EN) from Oleotest on Vimeo.