monitoring hygieny
Test stavu oleje na smažení
Jednoduché stanovení celkového obsahu polárních látek (TPM) v olejích na smažení a fritování. Test je určen k použití s běžnými potravinářskými oleji – kokosovým olejem, rýžovým olejem a všemi oleji ze semen (slunečnicový, řepkový, kukuřičný, podzemnicový atd.). Test nelze použít na olivový olej.
Snadným způsobem, bez speciálního vybavení, ověřte Váš olej, zda ještě stále vyhovuje zdravotním požadavkům a nepřekračuje povolený celkový obsah polárních sloučenin (TPM). Jednoduše nalijte olej do testu, protřepejte a po 2 minutách porovnejte výslednou barvu s barevnou stupnicí. Jestliže barva testu odpovídá stupni 5, došlo k překročení hygienického limitu a olej není vhodný na další smažení.
Během smažení je olej po dlouhou dobu vystaven kontaktu se vzdušným kyslíkem a vlhkostí za vysokých teplot (přes 160°C). Za těchto podmínek dochází v oleji k řadě chemických reakcí, při kterých vznikají sloučeniny nebezpečné pro zdraví člověka. Mohou způsobovat velmi závažné zdravotní problémy (např. rakovinu). V rámci Evropy jsou postupně zaváděny hygienické limity a povinnost sledování stavu olejů během použití. Oleotest nabízí jednoduchý způsob, jak tuto kontrolu provádět.
Výhody
- Snadné a rychlé použití bez speciálního vybavení
- Ekonomické použití: žádný drahý přístroj, rozpouštědla ani jiné chemikálie
- Rychlý výsledek: za 2 minuty
- Úspora práce: žádná komplikovaná příprava testu ani mytí
- Úspora času: není nutná filtrace oleje
- Test se vejde do kapsy a nevyžaduje zvláštní skladování
- Výsledná barva z testu nezmizí – lze prezentovat i později
- Rozsah stupnice od <5% do >24% polárních sloučenin (TPM)
- Úspěšná validace v porovnání s oficiální chromatografickou metodou
Stáhněte si prospekt: Oleotest (PDF, 600 kB)
Oleotest – Instructions for use (EN) from Oleotest on Vimeo.